Hernádbűd Borsod-Abaúj-Zemplén megye ÉK-i területén a Hernád-völgy középső részén elhelyezkedő kis község, lakóinak száma 163 fő. Az állandó népesség 60 %-a inaktív (44 %-a öregségi és rokkant nyugdíjas, 16 %-a 0 éves).
A munkaképes korú lakosság 39 %-ának nincs munkája. Viszonylag nagy számú (33) az egyedül élők száma. Alacsony a lakosság iskolai végzettsége. Egy fő főiskolai, hat középfokú végzettséggel rendelkezik. A szakmunkások száma 19 fő de csak hétnek van munkahelye. A lakosság többi része nyolc általános ill. annál kevesebb iskolai végzettséggel rendelkezik. A lakások 52 %-a komfort nélküli, csak 17 %-a összkomfortos.
Községükben egy orvosi rendelő, – ahol heti egy alkalommal rendel háziorvos -‚ egy vegyesbolt és egy Könyvtár működik. Más intézmény nincs.

A lakosság által igénybe vett intézmények távolsága:- Általános Iskola Ináncs 10 km; – Óvoda Pere 2 km; – Gyógyszertár Encs 12 km – lnáncs 10km; – Orvosi Szakrendelés Encs 12 km, – Szikszó 25 km; – Kórház Szikszó 25 km: -Postahivatal Pere 2 km.

Hernádbűd

Településünk a fő közlekedési út- és vasútvonaltól 15, ill. 12 km-re fekszik. Ináncs és Encs felől mellékútvonalon közelíthető meg; az út állapota rossz, évek óta nincs felújítva. A 12 km- re lévő ináncsi vasútállomásra naponta hat alkalommal közlekedik egy helyközi Volán busz járat.
Falugondnoki szolgálat működik a településen, egy 9 személyes kisbusszal. Szociális étkeztetésben részesülők (15 fő számára munkanapokon ebédet szállítunk az ináncsi Általános Iskolából. A beteg embereket szükség szerint szakrendelésre visszük. Minden héten szerdán (az orvosi rendelés napján) a gyógyszerek beszerzését és betegekhez való eljuttatását biztosítjuk. Heti egy alkalommal Encsre a piacra visszük az érdeklődő embereket.
A falugondnoki szolgáltatás keretén belül ellátjuk a közterületek karbantartását a falu szépítését, temető gondozását, az emlékpark ápolását, kerti kisgépek kölcsönzését.